dobiegania.pl

Blog lifestylowy o sporcie, diecie i zdrowiu

Dieta

Jak przygotować zdrowego burgera?

Jak przygotować zdrowego burgera?

Burgery to bardzo popularne dania, które wraz z biegiem lat zyskiwały swoich zwolenników. Dzisiaj praktycznie każdy przynajmniej raz w życiu zjadł klasycznego burgera z wieloma dodatkami i przepysznym mięsem. W dobie dbania o zdrowy styl życia, restauratorzy musieli jednak pójść o krok dalej i dostosować swoje menu także dla osób, które przykładają ogromną wagę do sylwetki i tego, co jedzą. Jak więc przygotować zdrowego burgera?

Jak zrobić zdrowego burgera?

Tłuste mięso, które jest pozbawione smaku i majonez, kryją w sobie tysiące dodatkowych kalorii dla Twojej sylwetki. Musisz jednak pamiętać, że nie ma konieczności całkowitego rezygnowania ze swojego ulubionego burgera, który oferuje Pasibus w Lublinie. W ofercie znajdziesz wiele zdrowych zamienników, które pozwolą Ci zjeść wersję fit tego dania. Możesz także samodzielnie zrobić zdrowego burgera w domu. Steki najlepiej grillować, więc nie trzeba używać dodatkowego oleju. Mięso przygotowane w ten sposób ma niepowtarzalny aromat. Postaw również na wiele warzyw oraz dietetyczny sos.

Burger a hamburger – jaka jest różnica?

Hamburgery, które nazywane są fast foodami i bombami kalorycznymi nie cieszą się dobrą opinią. Należy jednak zdać sobie sprawę z bardzo istotnej kwestii. Mianowicie, hamburgery to z reguł kanapki robione w sieciówkach z dodatkiem mięsa i warzyw. Praktycznie wszystko jest przygotowywane do ich kompozycji znacznie wcześniej. Klasyczne burgery zaliczają się do slow foodów. Nie dostaniemy klasycznego burgera w ciągu 5 minut. Musimy na niego poczekać. Samo grillowanie mięsa zajmuje kilkanaście lub kilkadziesiąt minut. Nieodzownym elementem w burgerze jest także duża i chrupiąca bułka oraz świeże dodatki i sosy. Prawdziwego i klasycznego burgera można zjeść między innymi w https://pasibus.pl/pl/lokalizacje/lublin/.

Jakie mięsa jest najlepsze na zdrowego burgera?

Klasyczny burger jest daniem, którego mięso to wołowina. Możesz go użyć do przygotowania własnej wersji, ale musisz upewnić się, że mięso jest chude i pochodzi ze sprawdzonego miejsca. Coraz częstszym rozwiązaniem, które jest chętnie wybierane do komponowania własnej wersji burgera jest mielona jagnięcina, cechująca się niepowtarzalnym smakiem. Innym rodzajem mięsa dodawanego do burgerów jest drób. Dobrze sprawdzą się zarówno kurczak, jak i indyk. Białe mięso ma niską zawartość tłuszczu i wysoką zawartość białka, dzięki czemu doskonale nadaje się do diety.

Również burger rybny jest bardzo pyszny i przede wszystkim pożywny. Wybrać do niego można praktycznie każdą rybę, ale ze względów praktycznych najlepsze są te, które nie mają zbyt wielu ości, jak tuńczyk, łosoś, czy dorsz. Mięso należy zmielić lub drobno posiekać specjalną maszynką do mięsa. Następnie dodaj swoje ulubione zioła i przyprawy. Gotowe mięso wystarczy na odpowiedni dla Ciebie poziom zgrillować. Tak skomponowany burger własnej roboty z pewnością będzie świetnym danie, którym będziesz mógł uraczyć również swoich gości. Nie zapomnij dodać sosu!

Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *