Smaczne i oryginalne fit śniadania
Data publikacji 23 maja 2022Jedzenie jest czynnością, która dostarcza naszemu organizmowi składników odżywczych, pozwalających na prawidłowe jego funkcjonowanie. \W wielu kulturach śniadanie uważane jest za najważniejszy posiłek dnia, dlatego też składa się z produktów o wysokiej wartości kalorycznej i odżywczej.
Zobacz także: Jakie są naturalne suplementy warte uwagi?
Pierwszy posiłek dnia – śniadanie
Śniadanie to pierwszy posiłek po nocnej przerwie, w której organizm odpoczywał od trawienia; spożywane więc produkty powinny przywrócić mu odpowiednia ilość wyczerpanej energii, by mógł podjąć na nowo pracę bez znużenia i jakichkolwiek ograniczeń. Warto więc zadbać, by przygotowane produkty były nie tylko smaczne, ale również zdrowe i w pełni zaspokajające odczuwany głód.
Co zjeść na śniadanie fit
Rozpoczęcie dnia bez śniadania może być frustrujące, a przy tym niekoniecznie zdrowe, dlatego przygotowanie smacznego pierwszego posiłku może być wstępem do udanego dnia, a co najważniejsze zyskania dużej porcji energii jeszcze przed wyjściem z domu. W tym celu warto sięgnąć po sprawdzone i jednocześnie zdrowe przepisy na śniadanie, które nie tylko wprawią nas w pogodny nastrój, ale również zapewnią organizmowi mnóstwo składników odżywczych.
Oto kilka prostych przepisów na pyszne fit śniadania.
1. Kanapka z masłem orzechowym, jabłkiem i cynamonem.
Dwie kromki chleba pełnoziarnistego, upieczonego na zakwasie, posmarować masłem orzechowym. Na wierzch położyć po trzy plasterki jabłka i posypać cynamonem.
Kanapki można zrobić z samym masłem orzechowym, natomiast jabłko można zjeść oddzielnie, bez dodatku cynamonu.
2. Sałatka z serem fetą i świeżą gruszką
Składniki:
– 1 gruszka,
– łyżka pestek słonecznika,
– łyżeczka oliwy,
– łyżeczka miodu,
– ser feta
– dowolne warzywa liściaste.
Pokrojony ser feta połączyć z resztą składników, dokładnie wymieszać. Można podawać z pieczywem pełnoziarnistym lub makaronem.
3. Płatki owsiane z pestkami dyni i bananem
Składniki:
– mały banan,
– szklanka dowolnego, słodkiego mleka
– płatki owsiane,
– łyżka pestek dyni,
– łyżka kakao
4 do 5 łyżek płatków owsianych i łyżkę kakao zagotować z mlekiem. Po zestawieniu z ognia dodać pokrojony banan i posypać pestkami dyni.
4. Smoothie z banana i kanapka z humusem
Składniki:
– 1 banan,
– jogurt lub kefir, ewentualnie maślanka,
– łyżka nasion słonecznika,
– kromka chleba żytniego,
– łyżka lub dwie humusu,
– ogórek kiszony,
– kiełki brokuła lub rzeżuchy.
Z banana, słonecznika oraz przygotowanego produktu mlecznego przyrządzić smoothie. Kromkę chleba posmarować humusem, ogórek kiszony pokroić w plasterki i położyć na kanapce. Całość posypać kiełkami.
6. Kanapka z łososiem wędzonym i serkiem śmietankowym.
Składniki:
– 2 lub 3 kromki pieczywa pełnoziarnistego,
– około 60 gramów łososia wędzonego,
– łyżka serka kanapkowego bez dodatków smakowych,
– 2 liście sałaty masłowej,
– kiełki rzodkiewek.
Chleb posmarować serkiem, na wierzch położyć liście sałaty i kawałki łososia. Posypać kiełkami.
7. Omlet z jarmużem
Składniki:
– 3 jajka,
– 70 gramów papryki,
– 50 gramów jarmużu,
– oliwa z oliwek,
– 2 kromki chleba żytniego
Paprykę oraz jarmuż poddusić na patelni na oliwie, dodać roztrzepane jajka i smażyć do ścięcia się jajek.
Podawać z pieczywem pełnoziarnistym.
Indywidualne podejście do przepisów na fit śniadania
Powyższe przykładowe śniadania można szybko przygotować i równie szybko je zjeść. Jeśli jakiś składnik nam nie odpowiada, można zastąpić go podobnym, np. – gdy nie przepadamy za jarmużem można zastąpić go szpinakiem, kapustą pekińską czy cykorią.
Siemię lniane można zastąpić nasionami chia, a mleko lub produkty mleczne pochodzenia krowiego, zamienić na „mleko” roślinne.