Jedzenie jest czynnością, która dostarcza naszemu organizmowi składników odżywczych, pozwalających na prawidłowe jego funkcjonowanie. \W wielu kulturach śniadanie uważane jest za najważniejszy posiłek dnia, dlatego też składa się z produktów o wysokiej wartości kalorycznej i odżywczej.
Zobacz także: Jakie są naturalne suplementy warte uwagi?
Pierwszy posiłek dnia – śniadanie
Śniadanie to pierwszy posiłek po nocnej przerwie, w której organizm odpoczywał od trawienia; spożywane więc produkty powinny przywrócić mu odpowiednia ilość wyczerpanej energii, by mógł podjąć na nowo pracę bez znużenia i jakichkolwiek ograniczeń. Warto więc zadbać, by przygotowane produkty były nie tylko smaczne, ale również zdrowe i w pełni zaspokajające odczuwany głód.
Co zjeść na śniadanie fit
Rozpoczęcie dnia bez śniadania może być frustrujące, a przy tym niekoniecznie zdrowe, dlatego przygotowanie smacznego pierwszego posiłku może być wstępem do udanego dnia, a co najważniejsze zyskania dużej porcji energii jeszcze przed wyjściem z domu. W tym celu warto sięgnąć po sprawdzone i jednocześnie zdrowe przepisy na śniadanie, które nie tylko wprawią nas w pogodny nastrój, ale również zapewnią organizmowi mnóstwo składników odżywczych.
Oto kilka prostych przepisów na pyszne fit śniadania.
1. Kanapka z masłem orzechowym, jabłkiem i cynamonem.
Dwie kromki chleba pełnoziarnistego, upieczonego na zakwasie, posmarować masłem orzechowym. Na wierzch położyć po trzy plasterki jabłka i posypać cynamonem.
Kanapki można zrobić z samym masłem orzechowym, natomiast jabłko można zjeść oddzielnie, bez dodatku cynamonu.
2. Sałatka z serem fetą i świeżą gruszką
Składniki:
– 1 gruszka,
– łyżka pestek słonecznika,
– łyżeczka oliwy,
– łyżeczka miodu,
– ser feta
– dowolne warzywa liściaste.
Pokrojony ser feta połączyć z resztą składników, dokładnie wymieszać. Można podawać z pieczywem pełnoziarnistym lub makaronem.
3. Płatki owsiane z pestkami dyni i bananem
Składniki:
– mały banan,
– szklanka dowolnego, słodkiego mleka
– płatki owsiane,
– łyżka pestek dyni,
– łyżka kakao
4 do 5 łyżek płatków owsianych i łyżkę kakao zagotować z mlekiem. Po zestawieniu z ognia dodać pokrojony banan i posypać pestkami dyni.
4. Smoothie z banana i kanapka z humusem
Składniki:
– 1 banan,
– jogurt lub kefir, ewentualnie maślanka,
– łyżka nasion słonecznika,
– kromka chleba żytniego,
– łyżka lub dwie humusu,
– ogórek kiszony,
– kiełki brokuła lub rzeżuchy.
Z banana, słonecznika oraz przygotowanego produktu mlecznego przyrządzić smoothie. Kromkę chleba posmarować humusem, ogórek kiszony pokroić w plasterki i położyć na kanapce. Całość posypać kiełkami.
6. Kanapka z łososiem wędzonym i serkiem śmietankowym.
Składniki:
– 2 lub 3 kromki pieczywa pełnoziarnistego,
– około 60 gramów łososia wędzonego,
– łyżka serka kanapkowego bez dodatków smakowych,
– 2 liście sałaty masłowej,
– kiełki rzodkiewek.
Chleb posmarować serkiem, na wierzch położyć liście sałaty i kawałki łososia. Posypać kiełkami.
7. Omlet z jarmużem
Składniki:
– 3 jajka,
– 70 gramów papryki,
– 50 gramów jarmużu,
– oliwa z oliwek,
– 2 kromki chleba żytniego
Paprykę oraz jarmuż poddusić na patelni na oliwie, dodać roztrzepane jajka i smażyć do ścięcia się jajek.
Podawać z pieczywem pełnoziarnistym.
Indywidualne podejście do przepisów na fit śniadania
Powyższe przykładowe śniadania można szybko przygotować i równie szybko je zjeść. Jeśli jakiś składnik nam nie odpowiada, można zastąpić go podobnym, np. – gdy nie przepadamy za jarmużem można zastąpić go szpinakiem, kapustą pekińską czy cykorią.
Siemię lniane można zastąpić nasionami chia, a mleko lub produkty mleczne pochodzenia krowiego, zamienić na „mleko” roślinne.